Iskanje igrače, primerne za našega nečaka, krščenca, vnuka ali pa otroka prijateljice, je lahko prav mučna naloga, sploh če nimamo ravno veliko izkušenj z otroki. Pri otroških igračah je treba biti zelo previden, saj je lahko že majhna napaka usodna – otrok lahko kak del pogoltne, se z njo zaduši, otroške igrača ga lahko tudi poškoduje ali pa je kakor koli drugače neprimerna zanj. Zato je pomembno, da smo pri izbiranju previdni in ne gledamo zgolj na ceno.

Tukaj je nekaj pravil, ki jih je treba upoštevati:

  1. Bodite pozorni na oznako, ki nam pove, za katero starost je igrača primerna in ki je navadno navedena na embalaži. Ta oznaka je tam iz različnih razlogov, morda igrača vsebuje snovi, ki niso varne za dojenčka, a so neškodljive za triletnega otroka. Pomembno je, da te smernice res upoštevate, saj so lahko v nasprotnem primeru posledice resnično tragične.
  2. Preberite navodila za uporabo, ki se navadno ravno tako nahajajo že na sami embalaži. Poglejte, če igrača morda vsebuje delce, ki bi jih lahko otrok vdihnil ali zaužil ter bi bile zanj lahko usodne.
  3. Igrače, ki za delovanje potrebujejo baterije. Če so za uporabo potrebne baterije, mora bit pokrov tesno zaprt in ga otrok ne sme zlahka odpreti. Pazite, da pri tem ne uporabljate baterij slabe kvalitete, iz katerih bi lahko uhajale snovi, ki bi zastrupile otroka.
  4. Bodite pazljivi pri igračah iz nevarnih materialov. Nekatere igrače ne ustrezajo vsem standardom in so lahko narejene iz materialov, ki niso primerni za otroka. Otroci obožujejo grizenje in dajanje igrač v usta, zato bi lahko škodljive snovi zlahka prišle v otrokovo telo.
  5. Kupite otroške igrače, ki bodo otroka naučile nekaj novega. Te so resda nekoliko dražje, vendar bodo otroku veliko bolj koristile in mu omogočile boljše in bolj celostno razumevanje sveta okrog njega. S pomočjo dobre igrače bo otrok hitreje in lažje razvil različne spretnosti, kot so motorične in miselne sposobnosti, spomin in druge.