Zakon jasno določa, da morajo vsi otroci, ki so mlajši od 12. leta ali manjši od 150 centimetrov, biti nameščeni v avtosedežu.

 

Otroški avtosedeži morajo biti varni in udobni. Nikakor ni dovolj, da so slednji samo nameščeni v avtomobilu, da niso skladni z zakonodajo, da ne upoštevajo vnaprej določenih standardov, da  so poškodovani, itd. Otroški Avtosedeži, ki niso ustrezni so lahko zelo nevarni za otrokovo zdravje in lahko ogrozijo celo njegovo preživetje. Mnogim staršem nakup novega avtosedeža predstavlja velik finančni zalogaj, ob tem pa preverijo in vidijo, da se na določenih straneh prodajajo avtosedeži za majhen denar, kar jih premami in odločijo se za nakup. Vendar se ob tem niti ne vprašajo ali so slednji otroški avtosedeži varni in kaj lahko naredijo otroku, ga bodo zavarovali, kako se bodo odzvali v primeru nesreče, itd. Najcenejši avtosedeži lahko prinesejo staršem več škode kakor koristi. In kako potem vedeti, kateri je tisti avtosedež, ki je varen in dejansko primeren za otroka? V primeru prometne nesreče je otroški avtosedež tisti, ki odloča, s kakšnimi poškodbami bo otrok preživel nesrečo. Njegova naloga je, da otroka čim bolj zaščiti in prepreči hujše poškodbe. Vsi avtosedeži imajo ob strani nalepško, ki je oranžne barve in na kateri mora biti zapisan standard ECE R 44/04, kar pomeni, da je sedež izdelan skladno z najnovejšimi standardi oziroma varnostnimi predpisi. V izrecnih primerih je dovoljena tudi uporaba avtosedežev, ki imajo še oznako ECE R 44/03, vendar strokovnjaki svetujejo, da se veliko raje uporabi nove avtosedeže, čeprav med prejšnjimi in sedanjimi glede na varnost ni velike razlike. Novi varnostni ukrepi določajo v primerjavi s prejšnjimi le pogostejša varnostna testiranja in dodatna preverjanja kakovosti same izdelave avtosedežev. Previdnost velja tudi v primeru nakupa rabljenega otroškega avtosedeža.

 

Vsi avtosedeži morajo biti homologirani po najnovejšem standardu, v koliko slednje nalepke ni, vas lahko ob pregledu policija kaznuje s kaznijo 125 EUR.